Podstawa prawna pomiarów czynników szkodliwych
Nie później, niż w ciągu miesiąca od daty utworzenia nowego stanowiska pracy należy dokonać pomiaru czynników szkodliwych fizycznych, chemicznych lub biologicznych. Pracodawca sporządza i przechowuje
Kategorie na blogu: WODA PITNA \ Środowisko pracy
Nie później, niż w ciągu miesiąca od daty utworzenia nowego stanowiska pracy należy dokonać pomiaru czynników szkodliwych fizycznych, chemicznych lub biologicznych. Pracodawca sporządza i przechowuje
Oświetlenie awaryjne jest realizowane za pomocą dedykowanych lamp oświetlenia ogólnego lub specjalnie montowanych opraw zasilanych z dodatkowych źródeł energii elektrycznej, których zadaniem jest załączyć się
Oświetlenie to czynnik przynależy do grupy czynników uciążliwych. Wpływa na komfort pracy, zdolność dostrzegania szczegółów (w tym również zagrożeń). Pomiary oświetlenia wykonuje się zarówno na
Hałas, zgodnie z ustawą Prawo Ochrony Środowiska, to niepożądane dźwięki, negatywnie oddziaływujące na zdrowie i samopoczucie człowieka, a także zaburzające równowagę środowiska naturalnego. Możemy rozróżnić
Hałas ultradźwiękowy to hałas, w którego widmie występują składowe częstotliwościach słyszalnych i niskich ultradźwiękowych – od 10 do 40 kHz . Ultradźwięki oddziaływają na narząd
W przypadku przekroczenia wartości dopuszczalnych należy zmniejszyć poziom dźwięku na stanowisku pracy. Pierwszym etapem jest próba zmiany procesu lub jego modernizacja techniczna (tj. wyciszenie maszyny,
Hałas jest najczęściej występującym czynnikiem szkodliwym środowiska pracy. Typowe źródła hałasu na stanowiskach pracy: silniki spalinowe, sprężarki, transformatory (i ich pochodne np. pojazdy samochodowe) szlifierki,
Woda jest niezbędnym elementem naszego funkcjonowania. Nasze organizmy składają się w 70% z wody, a każdego dnia zużywamy jej około 200 litrów na osobę. Dlatego,
Zapach w wodzie jest spowodowany przez substancje lotne, głownie gazy. Substancje te mogą pojawić się w wodzie w procesie rozkładu substancji organicznych, ale również nieorganicznych.
Woda jest naturalnym środowiskiem życia mikroorganizmów. Żyją w niej bakterie, grzyby wirusy oraz bakteriofagi. Często obok naturalnej i często niegroźnej mikroflory mogą pojawić się również
Rejon Brzesko, Bochnia
+48 573 972 912
Rejon Rzeszów, Stalowa Wola, Mielec – woj. podkarpackie
+48 573 997 017
Rejon Nowy Sącz
Rejon Brzesko, Bochnia
+48 573 972 912
Rejon Rzeszów, Stalowa Wola, Mielec – woj. podkarpackie
+48 573 997 017
Rejon Nowy Sącz