Parametry grupy A

I.

  1. Escherichia coli (E. coli)
  2. Bakterie grupy coli
  3. Ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22°C
  4. Barwa
  5. Mętność
  6. Smak
  7. Zapach
  8. Stężenie jonów wodoru (pH)
  9. Przewodność elektryczna

II.

Dodatkowe parametry zidentyfikowane jako istotne do monitorowania danej strefy zaopatrzenia w wodę ustalone w oparciu o wyniki oceny ryzyka przeprowadzonej zgodnie z normą PN-EN 15975 „Bezpieczeństwo zaopatrzenia w wodę do spożycia – Wytyczne dotyczące zarządzania kryzysowego i ryzyka – Część 2: Zarządzanie ryzykiem”, jeżeli ją przeprowadzono, oraz oceny bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów jako niezbędne do celów:

  • ochrony zdrowia ludzkiego lub
  • zapewnienia jakości produkcji, dystrybucji i kontroli wody

III.

  1. Azotyny¹
  2. Jon amonu¹
  3. Glin (Al)²
  4. Żelazo²

Objaśnienia:

1) Niezbędne jedynie wtedy, gdy chloraminowanie jest stosowane jako metoda dezynfekcji (we wszystkich innych przypadkach parametry są umieszczone w wykazie parametrów grupy B).

2) Niezbędne jedynie wtedy, gdy używane są jako chemikalia do uzdatniania wody (we wszystkich innych przypadkach parametry są umieszczone w wykazie parametrów grupy B).