Parametry grupy A
I.
- Escherichia coli (E. coli)
- Bakterie grupy coli
- Ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22°C
- Barwa
- Mętność
- Smak
- Zapach
- Stężenie jonów wodoru (pH)
- Przewodność elektryczna
II.
Dodatkowe parametry zidentyfikowane jako istotne do monitorowania danej strefy zaopatrzenia w wodę ustalone w oparciu o wyniki oceny ryzyka przeprowadzonej zgodnie z normą PN-EN 15975 „Bezpieczeństwo zaopatrzenia w wodę do spożycia – Wytyczne dotyczące zarządzania kryzysowego i ryzyka – Część 2: Zarządzanie ryzykiem”, jeżeli ją przeprowadzono, oraz oceny bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów jako niezbędne do celów:
- ochrony zdrowia ludzkiego lub
- zapewnienia jakości produkcji, dystrybucji i kontroli wody
III.
- Azotyny¹
- Jon amonu¹
- Glin (Al)²
- Żelazo²
Objaśnienia:
1) Niezbędne jedynie wtedy, gdy chloraminowanie jest stosowane jako metoda dezynfekcji (we wszystkich innych przypadkach parametry są umieszczone w wykazie parametrów grupy B).
2) Niezbędne jedynie wtedy, gdy używane są jako chemikalia do uzdatniania wody (we wszystkich innych przypadkach parametry są umieszczone w wykazie parametrów grupy B).